Voiko poikkeusoloissa olla mitään hyvää?

Suomessa on eletty poikkeusolojen kurimuksessa pari viikkoa koronavirus COVID-19 takia. Mitä tunnetiloja näihin viikkoihin mahtaakaan sisältyä. Oletko sä huomannut itsessäsi jotain uusia piirteitä? Miten ihmiset reagoi kovaan stressiin ja elämää rajoittaviin tekijöihin? Jokaisen arki on kerralla pistetty uusiksi. Pakko sanoa, että nyt on Marinin hallitus joutunut tosi kovan paikan eteen. Aiemmilla hallituksilla ei ihan näin hurjia akuutteja kriisejä ole ollut ratkottavanaan. Hallituksen arvostelijat voisi kääntyä itseensä ja miettiä, millaisen paineen alla hallitus nyt joutuu toimimaan. Puolueista viis! Sen jälkeen kannattaisi ehkä vähän miettiä, minkälaista komenttia ilmoille laukookaan. Jokainen voi myös miettiä omaa toimintaansa. Mitä sinä olet tehnyt sen eteen, että et kasvata omaa tai ympäristösi riskiä?

Tästä tilanteesta ei ole kokemusta meidän sukupolvilla, mutta päätöksiä on tehtävä terveys edellä ja asioista oltava hetkittäin kartalla. Viruksesta tulee jatkuvasti uutta tietoa. Mun mielestä pääministeri on kuitenkin näyttänyt, että hänessä on tahdonvoimaa yrittää pelastaa, mikä pelastettavissa on. Taloudelliset ongelmat ja kasvava työttömyys on koronasta heti seuraava kriisi. Hallitus tekee kovia ratkaisuja ja ympäripyöreitä päiviä. En ole huomannut väsymyksen tai luovuttamisen merkkejä. He eivät varmasti pääse perheidensä pariin samalla tavalla kriisin aikana kuin me rivikansalaiset. On pakko sanoa, että mun jaksaminen olis tossa jo kortilla.

Moni suomalainen on nyt karanteenin takia kotioloissa. Kaikkia kehotetaan välttämään turhaa riskiä sairastua tai levittää virusta pidättäytymällä sosiaalisista kanssakäymisistä. Vanhemmat tekevät etätöitä ja siinä ohessa huolehtivat kouluikäisten lasten etäopiskelusta ja useimmilla on kotona myös leikki-ikäisiä lapsia, jotka vaativat oman huomionsa. Moni ei pysty jäämään etätöihin työn luonteen vuoksi, jolloin riski saada virus on suuri. Kukaan ei tule koskaan tietämään tarkkaa sairastuneiden määrää, koska testejä säästellään. Joukossamme kulkee varmasti paljon oireettomia kantajia.

Tavallisten ihmisten elämää on rajattu rankalla kädellä, mutta rajumpiin toimiin voidaan joutua, jos ihmiset eivät ota asiaa vakavasti. Ohjeita on noudatettava yhteisen parhaan eteen. On korkea aika ottaa vastuu omasta käyttäytymisestään ja otettava huomioon myös muut ihmiset. Pystyykö suomalaiset nyt näyttämään, että heille elämä ja terveys on arvokasta eikä ollenkaan leikin ja vitsin paikka?

Moni kokee lisääntynyttä tylsyyden tunnetta. Koulutöiden ja työtehtävien jälkeen illat on yhtäkkiä täynnä vapaata aikaa. Tämä koskee niin lapsia kuin aikuisia. Harrastukset, kulttuurimenot, matkailu ja kyläilyt on poissa arjen kuvioista. Mitä siis voi tehdä? Kalenterin tyhjeneminen on varmaan monelle vaikeaa, ehkä pelottavaakin. Nykyaikainen elämä on tosi hektistä. Sen takia uskon, että tää aika on myös tosi terveellistä monelle. Nyt jos koskaan on lupa hidastaa, rauhottua ja asettua tähän päivään, tähän hetkeen. Jokaisen kannattaa hyödyntää tylsyyden tunteesta seuraavaa luovuuden heräämistä. Mikä on sen parempaa, kuin toteuttaa omia intohimojaan? Nyt se voi olla mahdollista, koska aikaa on.

Aina ei tarvita ulkopuolisia puitteita sille, että voi tehdä itselleen mielekkäitä asioita. Nyt on esimerkiksi hyvä aloittaa se kirja, mikä on odottanut hetkeään vuoden hyllyssä. Kannattaa kaivaa kutimet, maalit ja pensselit esiin, jos nauttii kädentöistä. Pihaa ja parveketta voi sisustaa iloksi silmälle, jotta sielä olisi mukava rentoutua. Jos olet innokas puutarhuri, aloita kylvöhommat. Lisäksi on Netflix ja muut vastaavat sarjojen ja leffojen ystäville. Opeta lemmikillesi uusi temppu. Soita ystäville ja sukulaisille. Kokeile myös videopuhelua. Joku ehkä haluaa saunoa joka ilta ja nyt siihen on mahdollisuus. Metsäretket ja valokuvaaminen on mitä rentouttavinta puuhaa ja ihan ilmaista. Kannattaa kuitenkin muistaa ohjeet turvaväleistä ja suosia oman lähiympäristön luontoa. Kirjoita päiväkirjaa, tee palapelejä, keskity perheen yhteisiin hetkiin, tehkää yhdessä ruokaa, kokeile uutta reseptiä, siivoa varasto. Ota myös rennosti, kun nyt siihen on jopa velvoite.

Joku päivä tämäkin aika on takana päin. Toivottavasti silloin voidaan olla onnellisia siitä, että suurin osa meistä selvisi koronasta ja poikkeusolojen aiheuttamista muutoksista mahdollisimman vähin vaurioin. Tilanne on meille nyt vaikea ja jopa ahdistava. Jokainen kantakoon kortensa kekoon. Tästä tilanteesta toipuminen vie aikaa. Ensin kuitenkin pidetään huolta rakkaistamme ja koitetaan voittaa virus. Sen jälkeen on aika ryhtyä hommiin, jotta ihmiset pääsee takaisin töihin, talous saadaan raiteilleen ja elämää voidaan rakentaa uudelleen. Ehkä tästäkin ajasta jää elämäämme jotain kivoja uusia käytäntöjä. Ollaan yhdessä fiksuja.


Kiitos, kun teet parhaasi Suomen ja koko maailman auttamiseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?