Koronaa tarjolla vai onko?

Some ja keskustelupalstat tulvii taas koronakeskustelua. Odotettavissa on toinen aalto ja kuumeisesti (ironiaa) puhutaan siitä, joutuuko vanhemmat nyt pulaan, koska oireisia lapsia ei saa viedä päiväkotiin. Argumenttejä on puolesta ja vastaan ja ymmärrettävästi tunteet kuohuu. Odotamme täsmällisiä ja selkeitä ohjeita myös päiväkodeissa. Miten me toimitaan, kun lapsiryhmät täyttyy ja koulut aukeaa, rajoitukset poistuu ja etätyösuositus päättyy? 

Ymmärrän, että joku kauhistelee ajatusta, että kun lapsi yskii tai niiskuttaa ja nenä vuotaa vähänkin, tulee soitto päiväkodista ja pyydetään hakemaan lapsi kotiin. Tai jo ovella ehkä joudutaan sanomaan, ettei nuhaisena voi tulla. 

Mutta voi sitä miettiä toisinkin päin. 

Haluatko jättää pienen lapsesi päiväkotiin tullessa hoitajalle, jonka silmät ehkä on kostean näköiset, joka on nenäliina nenällä ja samalla kun sen pienen aamukeskustelun käytte, hoitaja jatkuvasti niiskuttaa ja niistää, sitten ottaa lapsesi syliin, yskäisee kerran tai pari kohti, koska kädet ei ole vapaina suojaamaan suuta? Vai ojentaisitko lapsesi mielummin hoitajalle, joka näyttää virkeältä, ei niiskuta, on tyhjin ja puhtain käsin? 

Ottaisitko ensimmäisen hoitajan vastaan tullessa tiedostamatta askeleen taaksepäin, koska media pursuaa koronauutisia? Kääntyisikö pääsi vaistomaisesti, kun hoitaja sattuisi yskimään tai aivastamaan edessäsi? Voisitko olla varma, onko se allergiaa, kylmästä johtuvaa, pölystä johtuvaa, tavallista flunssaa, influenssaa vai koronaa? Ja jos sama tilanne olisi lastasi hakiessa, olettaisitko silti, että hoitaja on terve vai saattaisitko ehkä vaivihkaa kysellä talon ihmisiltä, onko teillä ollut muuten vielä koronaoireita täällä? 

Alkaisitko tarkkailemaan automaattisesti myös omaa ja lapsesi vointia enemmän, koska muistat koskettaneesi hoitajan kättä antaessasi lapsen hoitajan syliin etkä heti päässyt pesemään käsiäsi? Toivoisitko ehkä, että niiskuttava ja aamulla yskinyt hoitaja olisi seuraavana päivänä kotona toipumassa? Kavahdatko kolmantena aamuna lasta tuodessasi, kun vastassa on 3 hoitajaa, joista jokainen nyt niiskuttaa ja 2 yskäisee? Mitä ajattelet, kun hoitaja kertoo olevansa vähän väsynyt, koska on tätä pientä nenävuotoa eikä hän siksi oikein saa nukuttua ja on päivällä väsynyt? Vertailuna se, että joskus olen kuullut vanhemman pyytävän, että lapsi saisi olla päivän sisällä lepäillen eikä ulkoilisi, koska lapsi on herännyt yöllä useasti kovan yskän takia. 

Toivottavasti meiltä kaikilta löytyy nyt avoimuutta ja joustavuutta, maalaisjärkeä ja varovaisuutta. Toivon, että me kaikki osaisimme suhteuttaa asioita, ajatella laajemmin ja vielä vähän ennakoidakin. Pidetään hyvää huolta itsestämme, jotta jaksamme ajatella myös muita. Kaikki vastakkainasettelu ja kinaaminen vain lisää ihmisten pelkoa, aggressioita, hyökkäävyyttä ja henkistä eristäytymistä. Kiukkusena ja ahdistuneena ihminen väsyy ja tekee helpommin virheitä. 

Turvallista syksyä!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?