Ammattikasvattajat keittiötöissä

Mua on mietityttänyt pitkään asia, mikä ei tunnu kiinnostavan ketään. Ainakaan siihen ei tunnu tulevan parannuksia. Asiasta ei juuri puhuta julkisesti. Kaupungin päiväkotien systeemissä on iso ongelma. Kun päiväkodin moniosaaja (hoitaa keittiötyön, tiskit, avustaa ryhmien toiminnoissa, pyykkihuolto jne) sairastuu tai lomailee, keittiöön pistetään lastenhoitaja tai varhaiskasvatuksen opettaja. Kaikilla päiväkodeilla ei ole ulkopuolista yritystä (kuten Espoo Catering) hoitamassa keittiötehtäviä. Näin etenkin pienissä yksiköissä. Moniosaaja on päiväkodille kullanarvoinen työntekijä. Samoin kuin oli päiväkotiapulaiset, joita taloissa kipeästi kaivataan. 


Moniosaajan tehtäviin kuuluu mm. tilata päiväkodin lapsille ja henkilöstölle ruoat, hän jakaa ruoan ryhmiin, tiskaa, auttaa ruokailu- ja pukemistilanteissa, pitää keittiön kunnossa, hän hoitaa päiväkodin pyykkihuoltoa ja tekee muita avustavia tehtäviä. Pienissä taloissa hänestä tulee tuttu ja turvallinen ihminen lapsille ja myös varhaiskasvatuksen työntekijät tekee tiiviisti hänen kanssaan töitä. 

Nyt on kuitenkin niin, että moniosaaja (en ole ihan varma, onko tämä nykyinen virallinen titteli) on kaupungin palkollinen. Tämä tarkoittaa sitä, että päiväkodin johtajan tehtävänä on tilata moniosaajan tilalle keittiösijainen Seuresta, jos "keittiöihminen" puuttuu. Sijaista ei läheskään aina saada. Espoon kaupungilla ei tähän tarkoitukseen ole omaa sijaisjärjestelmää.

Jos keittiössä olisi esim. Espoo Cateringin työntekijä vakituisesti, EC hoitaisi sijaisen paikalle omista resursseistaan. Espoon Cateringin työntekijälle ei kuulu kuitenkaan esim. pyykkihuolto ja muut lapsiryhmää avustavat tehtävät. Sen takia on erityisen hienoa, ettei kaikkiin taloihin ole otettu EC:a. Muuten kaikki ns. avustava työ kaatuisi jo täystyöllistetyille varhaiskasvattajille.

Mutta se toinen puoli - Sijaisen puuttuminen on tarkoittanut käytännössä sitä, että jonkun kasvatushenkilöstöstä on hoidettava moniosaajan tehtävät. Perusteluksi olen saanut, että lasten on aina saatava ateriat, teki sen kuka tahansa. Ja näinhän se on, tietenkin lasten ateriat on turvattava. Mutta miksi on perusoletus, että silloin kasvatusalan ammattilainen aina siirtyy keittiöön? Kun olen kyseenalaistanut asiaa, niin todetaan, että kun ei ole ketään muita. Päivän vielä ymmärrän, mutta jos kyse on jo viikosta tai useammasta, niin on se vähän outoa, että näin vaan tapahtuu.

Tällöin siis lapsiryhmästä lastenhoitaja tai varhaiskasvatuksen opettaja siirtyy keittiötyöhön. Muutos saattaa sekoittaa lapsiryhmässä päivän suunnitellun toiminnan kokonaan tai osittain. Lapsiryhmään otetaan keittiöön siirtyvän tilalle varahenkilö tai Seuren sijainen, jos sellainen saadaan. Välillä käy niin, että ryhmäänkään ei löydy sijaista, jolloin lapsiryhmästä puuttuu kasvatushenkilöstöä. Lain edellyttämä suhdeluku on tällä hetkellä 1/4 1-3-vuotiailla, 1/7 3-5-vuotiailla. Kaikissa näissä skenaarioissa usea ihminen useimmiten joutuu vaihtamaan myös työvuoroja.

Olen ollut tästä asiasta yhteydessä myös ammattiliiton edustajaan, joka on kertonut nostavansa asiaa esille. Toistaiseksi en ole saanut mitään uutta tietoa tähän liittyen. En tiedä, onko tämän asian tiimoilta keskusteltu  siellä, missä näihin asioihin voisi vaikuttaa. Yritän miettiä, mihin vielä voin olla yhteydessä? 

Kummastuttaa, miten systeemissä voi olla tämmöinen ongelma ja siihen on vaan tyydyttävä. Yksityissektorilla on sama ongelma. Kuuluuko varhaiskasvatuksen henkilöstö todella keittiöön? Missä se vika on, kun edes pitkät sijaisuudet ei houkuttele Seuresta sijaista? Vai eikö tekijöitä ole Seuressa tarpeeksi? Tilataanko keittiöön sijainen todella joka kerta? Mikä vastuu on työnantajalla hankkia ammattilainen keittiöön, jotta lasten kanssa työskentelevät voivat pysyä omassa työtehtävässään? Miksei tällaista työnkuvan laajennusta mainita rekrytoinnissa?

Haluan nostaa asiaa keskusteluun, koska muuta en tämän asian suhteen nyt enää keksi. Toivoisin, että asiaan tulee muutos. Olen kuitenkin suuresti realisti. Tilanne muuttuu korkeintaan siihen suuntaan, että pienet yksiköt ajetaan alas ja ongelma poistuu sitä kautta. Isoissa yksiköissä Espoo Catering hoitaa keittiötyöt ja lapsiryhmää avustavat työtehtävät jää historiaan. 

Olen kuitenkin avannut suuni ja ottanut asian puheeksi. Yritystä on ollut. Toivottavasti en ole tässä yksin. Toivottavasti kentällä samassa tilanteessa olevat ottavat näitä tärkeitä askelia niin kunnallisessa kuin myös yksityisissä päiväkodeissa. Myös yksityisellä puolella  työskennelleenä tiedän, että ongelma on sama. Joutuupa joissain taloissa jopa siivoustöitä tekemään. 

Miksi kaupungilla ei ole omaa sijaispankkia tähän? On ikävää olla Seuren varassa ja sanotaan vain että kun ei nyt vaan ole ketään tullut keittiöön. Tai että tiedossa on moniosaajan puuttuminen seuraavana päivänä, sanotaan että sijainen tilattu mutta jonkun pitää varautua tekemään silti aamupala. Parhaimmillaan hoidat samalla lapsia, jotka tulevat ensimmäisenä hoitoon. Yksityisellä puolella käytössä ei ollut edes Seuren palveluita. Silloin otettiin ketä vaan mistä vaan sai, jos sai. Tästä on joitakin vuosia. Toivon, että asia on sielä puolella edes vähän parempi kuin silloin. 

Onko kasvatushenkilöstön suostuttava tekemään keittiövuoroja, vaikka tällaista ei mainita edes työsopimuksissa? Mitä on ne mystiset esimiehen määräämät muut työtehtävät? Miksi niitä ei kerrota missään kohtaa eikä eritellä rekrytilanteissa jo?

Ei pitäisi olla varhaiskasvatuksen lastenhoitajien ja -opettajien tehtävä stressata, tuleeko joku keittiövuoroon ja jos ei niin kuka menee, tuleeko sitten lapsiryhmän sijainen ja miten työvuorot  saadaan siihen soviteltua uusiksi (usein lennossa). Toisinaan esimies on joutunut aamulla puuronkeittohommaan, koska keittiövuoroon ei ole saatu sijaista. Uskon että heillä olisi muitakin tehtäviä aika paljon. 

Tämä on suuri epäkohta asiassa, joka on tosi tärkeä työhyvinvoinnin, viihtyvyyden ja työn sujuvuuden kannalta sekä liittyy läheisesti päiväkodin lasten terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseen. 

En usko, että näin tapahtuu vain yhdessä päiväkodissa. Varmasti löytyy muitakin, jotka asiaa miettivät ja sumplivat. 

Jos tämä on teillä tuttua, onko teillä tehty moniosaajan poissaoloja varten suunnitelma, jos sijaista ei tule? Jos on, niin miten hoituu päivä, jolloin yksi henkilökunnasta on poissa ryhmästä? Onko teillä nimetty keittiöönmenijä? Tuleeko lapsiryhmään aina tilalle varahenkilö tai sijainen? Joudutteko aina vaihtamaan vuoroja, kun tällainen päivä tai viikko on tiedossa? Oletteko tämän asian kanssa ok vai hiertääkö se jollain tasolla joskus tai usein? Kerro ihmeessä kokemuksia ja toimintatapoja.



Joskus mieli on kuin kuohuva koski. Se pauhaa niin kovaa, että sun on pakko kuunnella. Jos haluat saada äänesi kuuluviin, ei riitä, että kuiskaat. Laita veteen näkyvä viestipullo ja toivo, että joku sen löytää ehjänä. Silloin ei tarvitse huutaa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?