Hellekuukausi päiväkodissa

Mä otin kesäkuussa yhteyttä töissä huoltoon ja puhuin esimiehelle, että työolot on aivan hirveät. Päiväkodin sisälämpötilat oli lähes koko kesäkuun 27-31 asteen välillä ja ilma vaan seisoo. Jonain päivänä satuin mainitsemaan esimiehelle, että taas ulkolämpö näyttää erroria ja sisälämpö 27,3. Vastaus tähän oli: no sehän on vielä lain puitteissa. No niinhän se on. Rajalämpötila sisällä työsuojelun mukaan on 28°C. Yhtään viileää tilaa ei talossa ole. Myös moni vanhempi ihmetteli meidän lämpötiloja sisällä ja jotkut kiirehti aina pois lasta hakiessaan, kun ei jaksanut olla niin kuumassa. Vanhempien puolelta on ihmetelty myös lasten pihan kuumuutta jo kahtena kesänä, mutta etenkin tänä vuonna. 

Ulkona oli varjossa olevassa mittarissa (parkkipaikka) mukaan silloin 30 astetta eli auringossa (lasten leikkipiha) varmasti paljon  pahempi. Meillä 1-3- vuotiaiden piha on asfalttia ja hiekkaa. Piha-alue on u-muotoisen rakennuksen sisäpihalla eli edes tuuli ei siinä juuri käy. Ei puita, ei varjoja sielä, missä lapset leikkii. Iltapäivisin piha oli kuin uuni. Ainoa keino helpottaa lasten oloa ulkona oli ottaa vesiletku ja vesiastiat pihassa käyttöön. Juomatauot on tietysti kesällä muutenkin ihan arkikäytäntö. Me aikuisina otettiin se  riski, että vanhemmat päivittelee hiekkasia ja märkiä vaatteita lasta hakiessaan, mutta vedellä läträäminen oli ainoa keino vähän viilentää lapsia. Pyysimme myös uimapukuja ulkoiluun. Ymmärrystä asian suhteen tuli ja kiitostakin. Se ei silti ole aina itsestäänselvää joka paikassa. 

Sisällä meidän keinot oli vähissä. Pidettiin pääasiassa mahdollisimman kevyttä vaatetusta, esim shortsit ja t-paita. Lapset sai olla myös halutessaan paljain jaloin. Sisälläkin pidettiin juomataukoja. Kaikille ei vain saatu aina muita vaatteita kuin pitkiä housuja ja pitkähihaisia paitoja. Onneksi päiväkodeille on aina joku varavaatekaappi. Vanhemmat ei ehkä aina ymmärrä, kuinka kuuma meidän talossa todella päivän aikana on. Ulkoilujen jälkeen lapsia myös suihkutettiin, koska he oli kuumissaan, hiestä märkiä, hiekkasia ja aurinkorasvassa. Itseltänikin pesin monesti jalkoja polviin asti ja käsiä kyynerpäille asti. Pirskotin vettä myös niskaan ja kastelin hiuksia. Se helpotti hetkeksi, mutta työskentely hikisenä ja hikisissä vaatteissa on tosi epämiellyttävää. 

Yhden lapsiryhmän tilat käsittää 3 toimintahuonetta, eteistilat, vessan ja kuraeteisen. Esimies toi molempiin lapsiryhmiin 1 tuulettimen ja kahvihuoneeseen paketin vichyä ja suolatikkuja. En nyt ole varma, tuliko keittiölle yhtään mitään. Tää on se perussetti. No, se yksi tuuletin helpotti pienesti tasan siinä kohtaa, mihin se laitettiin. 

Huolto kävi tarkastamassa ilmanvaihdon ja totesi, että kaikki toimii, mutta että no onhan täällä todella kuuma. Seistessä valui itselläkin hiki. Sanoi ettei mitään voi säätää. Ongelma on, että sama kuuma ilma mitä ulkona on, tulee ilmanvaihdon kautta sisään ja siksi näin. Ei mitään ilmanviilennystä välissä 

Hän tutki myös vähän ikkunoita ja totesi, että voittehan te avaimella avata nää isot ikkunat. No ei me voida pitää auki ikkunoita, jotka on puolen seinän kokoisia, vähintäänkin turvallisuussyistä. Ovia me ei voida täysin auki pitää, koska pienimmät lähtee sinne, missä on avoimet ovet. Avattavat "tuuletusikkunat" on ritilöity ja suunnilleen kokoa 50x50cm. Niistä ei ilma kulje. Muut huoneiden ikkunat on isoja. Siihen päälle maski naamalla 7-8 tuntia, niin kyllä oli naama märkänä. Onneks on edes sälekaihtimet, tosin niistäkin osa rikki niin, ettei saa kunnolla säädettyä. 

Onneksi nyt on loma ja talo kiinni, mutta kyllä harmittaa myös vanhusten ja heidän hoitajien puolesta, jotka on samassa rakennuksessa ympäri vuoden. Sama järjestelmä ulottuu sinnekin eikä mitään voi tehdä. Huollosta sain vielä ohjeen, että vaadi kaupungilta lisää tuulettimia tai ilmanviilentimiä. Se on ainoa keino, mitä hän keksii. No sitä en ehtinyt hoitaa, kun jäin lomalle. Ehkä alotan syksyn sillä. Olen kyllä skeptinen, mitä työnantajaan tulee... 

Tässä nyt vaan yks tarina siitä, kuinka ihanaa se on päiväkodin tädeille helteillä, kun voi vaan leikkiä ja olla kaikki päivät ulkonakin. Meillä on aika kova vastuu lasten hyvinvoinnista ja pitää kyetä suojelemaan heitä mm. lämpökuormitukselta ja sen tuomilta terveyshaitoilta. Miten se tehdään, kun on itsekin läkähtymässä? 


Mukavaa kesää!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?