Naistenpäivä

Mä luin tänään tosi negatiivisen tekstin naisista. Tekstin oli kirjoittanut nainen. Hänestä naiset on edelleen nyrkin ja hellan välissä eikä naistenpäivässä oo mitään juhlimista. Ymmärsin myös, ettei hänestä naisten asema ole parantunut yhtään. 

Siinä mä oon samaa mieltä, että tämäkin päivä on kaupallistettu, muttei ehkä siinä määrin kuin esim. ystävänpäivä, äitienpäivä, joulu...

Mä oon kyllä vähän eri mieltä monessa kohtaa ja musta on hienoa olla nainen!

Mulle tuli tarve kirjottaa hänen teksti aiheittain mun omien ajatusten pohjalta. 

Naisilla on menkat älyttömän hienon suunnitelman takia. Se suunnitelma on lisääntyminen. Ärsyttävää välillä ja toisilla on koviakin kipuja. Mutta ihmiset kuolis äkkiä sukupuuttoon, jos ei menkkoja olis. Niillä on siis merkitys eikä ne oo meille vaan kiusaksi tullut. Onneks tiede on kehittänyt paljon keinoja, jotka auttaa kipuihin ja vuotomääriin. 

Synnytys on joskus ollut iso riski elämälle. Liian moni nainen on siihen aikanaan kuollut, mutta onneks meillä on tää erittäin hieno järjestelmä nimeltään aivot. Sen ansiosta ihminen on kyennyt tutkimaan ja opiskelemaan lääketiedettä. Tieteen kautta ihminen on kehittänyt erilaisia lääkkeitä ja menetelmiä ja tieto on lisännyt synnyttämisen turvallisuutta paljon. Myönnän, että kaikkien maiden naiset ei ole todellakaan samalla viivalla. Mutta suunta on oikea.

Aikanaan ihmisten elinikä on ollut huomattavasti lyhyempi kuin nyt. Silloin on ollut jopa normaalia perustaa perhe meidän mielestä lapsen ikäisenä. Joissain kulttuureissa näin on edelleen ja etenkin tytöt joutuu usein naimisiin aikuisten miesten kanssa. Onneksi näihin asioihin on herätty. Tieto lapsen fysiologiasta on lisääntynyt ja lapsuuden suojelemisesta on tullut ja tulossa tärkeä arvo. Vähintäänkin lapsivaimous on suuressa osin maailmaa yleisesti paheksuttu asia. 

Aikanaan naiset ei ole ollut mitään muuta kuin synnyttäjiä ja miehen omistamia hyödykkeitä. Naisia hakattiin, vähäteltiin ja haukuttiin eikä nainen ole ilman miestä saanut liikkua kodin ulkopuolella. Nykyään naiset opiskelee, käy töissä, saa käyttää oman palkkansa, harrastaa, matkustaa, hankkii omia ystäviä, sanoo mielipiteensä, julkaisee niitä jopa somessa. Naiset ei aina edes itse niin halutessaan mene naimisiin tai hanki lapsia. Tässäkin on vielä tekemistä monessa kulttuurissa, mutta en sanoisi, että naisten asema on ihan surkea kaikkialla.

Nykyään nainen saa hankkia ajokortin, omistaa auton ja ajaa sillä itse. Taitavia kuskeja on niin miehissä kuin naisissakin. Vähättelyt voi jättää omaan arvoonsa.

Suomesta kun puhutaan, nainen on työssä käyvä osapuoli siinä missä mieskin. Nainen voi ihan itse myös päättää ammatillisen suuntansa. Tänä päivänä taloudenpito, ruoanlaitto, kotityöt ja lastenhoito jakautuu miehen ja naisen kesken yhteisten sopimusten pohjalta. Ei  ole enää ns. naisten ja miesten hommia.

Naisten väkivaltaisuus ja aggressiivisuus parisuhteissa on lisääntynyt. Asian myöntäminen on tänä päivänä jopa toivottavaa. Nykyään myös miehille on tarjolla vertaistukea ja keskusteluapua siksi, että nainen lyö ja käyttää henkistä väkivaltaa. Ei se pahis ole läheskään aina mies. Naiset myös juo alkoholia siinä missä miehetkin ja sillä on ikäviäkin seurauksia.

Naiset harrastaa nykyään myös itsepuolustus- ja taistelulajeja. Nainen voi olla myös fyysisesti raskaissa töissä ja nousta ammateissaan johtoportaaseen asti. Monessa maassa on myös naiset presidenttinä tai pääministerinä. Myös monarkiassa on mahdollista, että hallitsija onkin kuningatar eikä kuningas.

Tänä päivänä tasa-arvoinen kehotunnekasvatus on Suomessa tärkeä osa jo päiväkoti-ikäisten elämässä. Tieto oikeuksista ja keinot kasvaa turvassa lisääntyy koko ajan. Pelkästään varhaiskasvatussuunnitelma vaatii Suomessa puuttumaan myös lasten silpomiskulttuuriin ja tieto lisääntyy sitä kautta eri kulttuureihin.

Kuka todella päättää, millainen naisen täytyy olla? Ja täytyykö? Todella? Onneksi nykyään on jo paljon naisia, jotka itse päättävät kehostaan ja pukeutumisestaan.  Naiset on itse vastuussa itsearvostuksestaan. Ulkoiset paineet on someaikana tosi kovat, mutta jos pinnallisuus on kaikki, mitä nainen itse havittelee, ei ihme, että tuntee olonsa huonoksi ilman nälkälakkoa tai botoxia. Sairaudet, kuten anoreksia, on jo eri asia ja vakava sellainen. Onneksi nainen voi myös tänä päivänä mennä lääkäriin ja saada tukea ongelmiinsa ilman kenenkään suostumusta. Nainen voi käydä myös mieslääkärin vastaanotolla.

Meillä on kaikki avaimet hyvään elämään ja sen edistämiseen kaikkien maailman naisten puolesta, mutta sitä pitää todella haluta. Tekemistä toki on, mutta paljon on tehty jo. Valitus ei auta. Valistus ja toiminta auttaa. 

🌹Hyvää naistenpäivää 2022🌹



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?