Suomen luonnon päivä on joka päivä

Miksi ihminen saa päättää, kuinka monta mitäkin eläinlajia Suomen luonnossa liikkuu? 

Miksi meillä on tappokiintiöt?

Miksi ihminen saa päättää, mikä kasvi kasvaa missäkin?

Miksi ihminen saa päättää, kuinka paljon vesieliöitä tuhotaan?

Miksi ihmeessä ihminen käyttää vesistöjä ja metsiä kaatopaikkoina? Poissa silmistä, poissa mielestä ei vain toimi tässä kohtaa!

Miksi ihmisellä on valta päättää lintujen kohtalosta?

Miksi ihminen saa vallata jokaisen elinalueneliösentin eliöiden, eläinten ja kasvien kustannuksella?

Miksi ihminen rikkoo, tuhoaa, tappaa, roskaa, myrkyttää, sotkee, likaa, saastuttaa? Ja kaikki tämä ilman sanktioita! Tottakai me yhteiskuntana lopulta omasta piittaamattomuudestamme sitten kärsitään tavalla tai toisella.

Miks ihmisen ja ympäristön elämän välillä täytyy olla fataalia kilpailua?

En tarvitse luentoja. Mä olen perillä turvallisuuskysymyksistä ja nykyaikaisesta elämäntavasta. En silti ymmärrä ihan kaikkia perusteluita. Alunperin säädökset on kuitenkin tehnyt ihminen ihmistä varten. 

Me tarvitaan luontoa ja sen asukkaita. Me tarvitaan happea. Me tarvitaan ympäristön kauneutta. Me tarvitaan vettä. Me tarvitaan metsien suojaa. Me tarvitaan sateita. Me tarvitaan elämää. 

Voitaisko vaan arvostaa sitä, mitä meille on annettu? Opeteltaisko vihdoin arvostamaan monipuolista elämää? Niin maalla, vesistöissä kuin ilmassakin. 

Jätettäiskö vaan luonnon normaali kiertokulku rauhaan? Eihän me olla tappamassa ilmastopakolaisiakaan. Itse me ollaan vaikutettu kielteisesti maapallon pahoinvointiin ja toisten eläinlajien ongelmiin löytää sopiva elinalue ja riittävästi ravintoa ja vettä. Meidän on siis itse myös hyväksyttävä seuraukset. Eläimet hakee uusia alueita lähempänä ihmistä, koska me tuhotaan heidän mahdollisuudet selvitä hengissä sielä, mihin ne alunperin kuuluu. 

Jos me ei yritetä ajatella ja toimia luontoarvojen mukaan, niin kuka sen tekee meidän kaikkien puolesta? 

Jos me aikuiset näytetään mallia hyvästä luontosuhteesta, myös lapset oppii arvostamaan ympäristöä. Siitä jos mistä on heidänkin hyvä tulevaisuus kiinni.

Voisiko olla rakentavampia tapoja toimia, kuin tappaa ja tuhota? Onko ihminen liian laiska vai tietämätön keksimään kaikille parempia ratkaisuja? 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?