Sininen

Sen sanotaan olevan rauhoittava ja arvokkuutta lisäävä väri. Se luo mukavaa tunnelmaa. Se voi myös vaikuttaa viilentävästi, ehkä jopa etäännyttävästi. Joskus luin myös tutkimuksesta, jossa todettiin ettei siniset elintarvikkeet houkuttele. Senkö takia luonnossa ei kasva montaakaan sinistä kasvista? 

Ei kuitenkaan unohdeta Fazerin sinistä. Muistaakseni kääreen väri on vain Fazerin käytössä. Tässä värissä on kyllä jotain hyvinkin houkuttelevaa!

Sininen yhdistyy kylmään ja on siksi vähän ristiriidassa mukavuuden ja rauhallisuuden kanssa. Kylmä saa tärisemään eikä tunnu kivalta. Liika kylmyys on uhka elimistölle. Kylmissään ihminen hakeutuu mahdollisimman lähelle omaa tai toisen ihoa ja koittaa löytää lämpöä. 

Sininen yhdistyy mun mielessä vahvasti veteen, vaikka useimmat mun tuntemat vedet on joko ruskeita tai kirkkaita.. Vesi tuo mieleen meren kohinan, laineilevan järven ja myrskyn pauhun suurine aaltoineen.  Myrsky on aina vähän pelottava ja mystinen, siltikin se kiinnostaa. Myrskyssä ihminen on luonnon armoilla vailla vaikutusvaltaa. Mukavasti pulputtava puro tai liplattava järvi sen sijaan koetaan rauhallisena elementtinä. Myrskyyn yhdistän itse sinisen päälle ruskeaa ja vihreää. Kun ajattelen puroa, tulee mieleen enemmän kirkas tai hailakan sininen vesi. 

Keskipäivän taivas kuvataan tavallisesti sinisenä. Tarinallisesti taivas on kauniin sininen tai synkän harmaa. Todellisuudessa taivaalla on paljon eri värejä riippuen sen hetkisistä olosuhteista, kun taivasta katsoo. 

Taivas on rajana kaikelle tutulle. Taivaan jälkeen alkaa tuntematon ja päättymätön avaruus. Tuttuus tuntuu hyvältä. Sininen taivas muistuttaa lämpimästä ja idyllisestä kesäpäivästä. Taivaan voi mieltää myös vapauden tunteeksi: "Lentää vapaana kuin taivaan lintu.". Vapaudessa kaikki on mahdollista. 

Sinistä on käytetty monissa uniformuissa. Väri liittyy tiettyyn arvokkuuteen ja auktoriteettiin. Auktoriteetit valvoo ja ylläpitää järjestystä. Sininen uniformu lisää luottamusta ja turvallisuuden tunnetta, mutta on kuitenkin sopivasti etäännyttävä. Vrt. punainen, joka herkemmin liitetään kriisiin, hyökkäävyyteen ja nopeuteen. 

Aikanaan sininen on liitetty barbaarisuuteen tai väriä ei ole tunnistettu lainkaan. 

Sanonta sininen veri luo mielikuvan kuninkaallisista ja aatelisista. Se viittaa jälleen hyvin korkea-arvoisiin ihmisiin. Mistä mahtoi saada alkunsa ajatus siniverisistä. Sinisenä näkyvistä verisuonista kenties?

Jokainen on varmasti myös joskus kuullut puhuttavan sinisilmäisyydestä luonteenpiirteensä. Jostain syystä sinisilmäisyys liitetään naiiviuuteen eli lapsellisuuteen tai yksinkertaiseen ihmiseen. 

Uni tulee hyvin sinisen sävyissä, sanotaan. Se liittynee sinisen rauhoittavaan vaikutukseen. Sillä on kuitenkin väliä, mitä sinisen sävyjä sisustuksessa käytetään ja missä mittakaavassa. Liika sininen saattaa johtaa jopa alakuloon.  

Ja lopuksi, kuinkas muutenkaan kuin tyttöjen ja poikien värit. Sininen on ollut hyvin vahvasti poikien väri. Mitä vaaleampi sininen, sitä nuorempaan ihmiseen väri usein liitetään. 

Jostain syystä mua vetää tietyt siniset, sinertävät ja turkoosit värit puoleensa. Ehkä se kertoo omaa tarinaansa mun alitajunnasta.  Tänään illalla tuli suuri tarve työstää sinistä. Tässä maistiainen siitä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikään ei muutu jos mitään ei itse muuta

Sanataiteilua talviretkeltä

Miks ihmeessä mä vieläkin oon varhaiskasvatuksen lastenhoitaja?